نخستین مرحله از شبیه سازی نظریه جهان آفرینش موسوم به بیگ بنگ با هدف شناسایی اسرار مهبانگ یا انفجار بزرگ و پیدایش هستی شامل کرات و کهکشان ها، امشب در سرن سوییس آغاز می شود.
این آزمایش بزرگ که حاصل دو دهه تلاش بیش از پنج هزار دانشمند از 30 کشور جهان از جمله ایران است در ساعت 9 و سی دقیقه به وقت محلی صورت خواهد گرفت.
این آزمایش در آزمایشگاهی مجهز و عظیم در عمق 100 متری زمین انجام خواهد شد، و در آن سیلندری دایره ای شکل در زیر زمین و بین مرز کشور سوییس و کشور فرانسه برای آزمایش در نظر گرفته شده است که به عنوان یک شتاب دهنده و برخورد دهنده پر قدرت برای برخورد پرتوهای پروتون های اتم طراحی و ساخته شده است.
قرار است با شلیک اولین دسته از پروتون های اتم در یک مسیر دایره ای شکل که طول آن 27 کیلومتر است، شتابی نزدیک به سرعت نور به آنها داده شود. در لحظه برخورد پروتون ها به یکدیگر که در دو سیلندر عظیم دایره ای شکل یکی در جهت عقربه های ساعت و دیگری برخلاف جهت عقربه های ساعت شتاب خواهند گرفت - در یک آن - دمایی نزدیک به 100هزار برابر دمای خورشید را تولید خواهد کرد. ...
انتظار می رود این شتاب دهنده عظیم سرعت پرتو پروتون های اتم را به 11 هزار دور در ثانیه در لحظه برخورد با یکدیگر برساند.
دانشمندان در تلاشند با این آزمایش - لحظه خلقت جهان معروف به بیگ بنگ را که در 13میلیارد و هفتصد میلیون سال پیش روی داده است - شبیه سازی کنند.
بیگ بنگ یکی از این نظریه های پیدایش جهان است که حدود سی و هفت یا سی و هشت سال قبل ارائه شد و به نظریه انفجار بزرگ شهرت یافت و توانست به بسیاری از ابهامات پاسخ بدهد.
این نظریه، آغاز کائنات را از یک هسته اتم در فضا و زمان صفر می داند زیرا آن هنگام هنوز فضا و زمان آغاز نشده بود. تمام کائنات در یک هسته اتم یا حتی کوچکتر از آن جای داشت و در یک لحظه این فضا و زمان آغاز می شود، یعنی اینکه یک انفجار بزرگ که حاصل گرانش شدید ناشی از فشردگی بوده است، شروع شد. این واقعه بین سیزده تا پانزده میلیارد سال پیش رخ داده است، در واقع این حادثه از آن نقطه صفر شروع می شود.
قابل ذکر است که با وجود چنین فشردگی، دمای بسیار زیادی در لحظه کمی قبل از انفجار بزرگ برقرار بوده است هنگامی که فضا و زمان شروع به بزرگ شدن و باز شدن کرد، دما مدام رو به کاهش بوده به طوری که تخمین زده می شود وقتی فقط یک ثانیه از تشکیل کائنات می گذشته، 10 میلیارد کلوین ( واحد اندازه گیری دما) کاهش دما وجود داشته است.
به گفته دکتر رضا منصوری استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف با کمک این شتاب دهنده می توان نظریات و مدل های دیگر مرتبط را نیز آزمایش کرد.
وی دیده یا دیده نشدن ذره اولیه را موجب اصلاح نظریات موجود برشمرد و گفت اگر ذره دیده نشود گویای اشتباه بودن مدل های ما است و باید به شکل دیگری به سمت درک عالم برویم البته تقریبا همه مطمئن هستند که ذره دیده می شود.
در این میان برخی از دانشمندان بیم آن دارند که این آزمایش که به نوعی شبیه سازی خلقت جهان در مقیاسی بسیار کوچک به شمار می رود، به ایجاد سیاه چاله ای در محل انجام آزمایش منجر شود. اما بسیاری از دانشمندان و فیزیکدانان احتمال بروز چنین سیاه چاله ای را که بر اثر شتاب دهی به پروتون های اتم برای رسیدن به سرعت نور صورت می گیرد، رد می کنند.
این آزمایشگاه، با هزینه ای بالغ بر سه میلیارد و هفتصد و شش هزار یورو، معادل پنج میلیارد و چهارصد و شش میلیون دلار ایجاد شده است.
جمهوری اسلامی ایران از سال 1380 با امضای تفاهم نامه ای وارد این کار بزرگ شد و بر مبنای آن قطعاتی از شتاب دهنده در ایران ساخته شد و همچنین دانشجویان و استادان کشور ما در شبیه سازی ها مشارکت داشتند به گونه ای که دست کم 4 دانشجوی دکتری، پایان نامه خود را در این شتابدهنده گذرانده اند و هم اکنون هم دو
دانشجوی ایرانی در این شتابدهنده حضور دارند.
پیش بینی می شود با راه اندازی شتاب دهنده سرن، نتایج قابل انتظار طی 6 ماه تا یک سال آینده به دست بیاید.
به نظر می رسد نظریه بیگ بنگ پیش از آنکه متعلق به هر دانشمندی باشد، به یک شاعر بلندآوازه ایرانی متعلق باشد که به سبب شهره شدن در شعر جنبه های دیگر اندیشه های علمی او ناشناخته مانده و نظریه اش به راحتی توسط دانشمندان غربی مصادره شده است.
حکیم توس ابوالقاسم فردوسی در شاهکار ادبیش که از مرزهای ایران فراتر رفته و در میان آثار برتر ادبیات جهان ثبت شده است، به دقت وقوع این نظریه را شرح داده و سروده است: